Participatie in het arbeidsproces
onderzoek vanuit de Participatiewet
De Participatiewet, die ook aansluit op andere wetgeving, heeft als doel in principe iedere volwassenen een plaats te geven in het arbeidsproces waarbij een dubbele filosofie wordt gehanteerd: als dit goed is voor die persoon, en dat is ook goed voor de samenleving, en de baten zijn daarbij niet alleen materieel maar ook niet-materieel (zoals bijv. minder isolement, en een groter gevoel van autonomie). De weg daar naartoe wordt beschreven als een (participatie)ladder, het doel is vanuit de positie die men heeft te stijgen, liefst tot de hoogste trede. De filosofie van de Participatiewet stelt dat er 2 verantwoordelijkheden zijn, die van de overheid, en die van de burger zelf, voor het bereiken van die doelen. Samen moeten ze eruit komen.
de meting
De meting is gericht om het principe van wederkerigheid te vertalen in meetbare termen:
- Worden rechten gerealiseerd voor de burger,
- Worden plichten nagekomen vanuit beider perspectief (burger, gemeente).
- Is er sprake van een stijging op de participatieladders,
- maar resulteert dit ook in verdienvermogen, toename van geluk en welzijn, en/of minder uitgaven door de gemeente aan bijstandsuitkering en ondersteuning aan burgers. Het alleen spreken over rechten en plichten van beide partijen (burger en gemeente) om doelbereiking vast te stellen is wezenlijk, maar is niet genoeg. Als de meting ‘participatie in het arbeidsproces’ alleen daarop gericht zou zijn, dan valt een belangrijk element van het functioneren van de PW buiten beschouwing, nl. de communicatie tussen burger en overheid en de afstemming van onderlinge verwachtingen.
- De meting is gericht om de communicatie en de matching van verwachtingen in beeld te brengen om met de uitkomsten van de meting een start te kunnen maken voor de gemeente met ‘nieuw’ beleid.
- De meting brengt ook in beeld: Welke belemmeringen de burger ervaart om te kunnen stijgen op de participatieladder. Stijgen op de participatieladder vanuit de gemeente: wat is het beleid in de praktijk? Een evaluatie van de effectiviteit van de Participatiewet vraagt eigenlijk ook om informatie over de uitvoeringsactiviteiten van de gemeente. Bij voorkeur zowel op een algemeen niveau, maar ook het niveau van bemiddeling. Verklaringen van succes of falen kunnen namelijk ook liggen op gemeenteniveau. Een manier om die in beeld te krijgen is, om bij het vragen aan de burger over genoemde belemmeringen, door te vragen naar wat men zelf heeft gedaan en wat de gemeente heeft gedaan. Inclusief een vraag naar wat de burger feitelijk verwacht van de gemeente.
doelgroepen
Van wie kunnen we iets leren over effectiviteit van de Participatiewet in de gemeente?
De eerste groep zijn uiteraard de uitkeringsgerechtigden (UG-groep).
Een tweede groep vormen de uitstromers die binnen 12 maanden weer instroomden (RE-groep). Bij deze groep was de wil tot participatie en werk aantoonbaar aanwezig dus over deze groep leren we vooral iets over andere verklaringen cq barrières.
Een derde groep zijn de uitstromers. Om iets te kunnen zeggen over beleidssucces moeten we ook iets weten over uitkeringsgerechtigden die de bijstand voor tenminste voor een jaar verlieten, de succesvolle uitstromers (EX-groep).
methodiek
Triqs biedt voor uitvoering van deze meting de volgende methodieken aan:
- schriftelijke meting met postverzending
- online dataverzameling
De meest gekozen methodiek bij vragenlijstonderzoek is door middel van een schriftelijke meting met postverzending. Uiteraard zal bij de start van de meting de best passende methodiek in overleg met de opdrachtgever worden bepaald.
meetperiode
De doorlooptijd van deze meting is 10 weken. Hierbij wordt gerekend vanaf het moment van verzending tot het ontvangen van het eindrapport. Ook is het mogelijk om een continue meting uit te voeren.
uitvoering
Voor uitvoering van deze meting maken wij gebruik van ons online dashboard Gemeentepeil. U ontvangt een persoonlijk login account om de resultaten van de meting realtime te bekijken en via de beveiligde verbinding bestanden te delen. Aanvullend kunt u gebruik maken van de volgende mogelijkheden: