Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Triqs en de AVG

  • door

Triqs en de AVG

een inleiding op Triqs en de AVG – door Serge Halewijn

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

 

Wat verandert er?

De AVG versterkt de positie van de betrokkenen (de mensen van wie gegevens worden verwerkt). Zij krijgen nieuwe privacyrechten en hun bestaande rechten worden sterker. Organisaties die persoonsgegevens verwerken krijgen meer verplichtingen. De nadruk ligt – meer dan nu – op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden.

 

De invoering van de AVG bij Triqs

Om te voldoen aan de AVG heeft Triqs enkele wijzigingen doorgevoerd in producten en in verwerkersovereenkomsten (voorheen bewerkersovereenkomsten).

 

Verwerkersovereenkomst

Voor alle organisatie van wie wij persoonsgegevens ontvangen om te verwerken, zullen wij een (nieuwe) verwerkersovereenkomst opstellen die voldoet aan de AVG. Deze verwerkersovereenkomst ontvangt u per email. Indien er al een verwerkersovereenkomst is die voldoet aan de AVG, dan is dit uiteraard niet nodig. De verwerkersovereenkomst zal worden gestuurd aan de bij ons bekende contactpersoon. U dient enkele velden in te vullen (bijvoorbeeld de namen van de contactpersonen vanuit de organisatie die ingelicht moeten worden bij een datalek). Graag ontvangen wij een ingevuld en ondertekend exemplaar per email retour.

 

Producten

In onze producten hebben wij de mogelijkheid ingebouwd om de naam en contactgegevens van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) in vullen in het Privacy Statement. Daarom ontvangen wij graag van u deze contactgegevens (naam, email en/of telefoon).

 

Recht op inzage voor een betrokkene

Een aantal van onze producten biedt betrokkenen de mogelijkheid inzage te krijgen in de persoonsgegevens die wij van hen verwerken (recht op inzage). Zolang wij de persoonsgegevens van een betrokkene verwerken, is inzage mogelijk. De persoonsgegevens worden beschermd weergegeven door niet alle karakters te tonen. Als extra beveiliging geldt dat het aantal getoonde *** niet gelijk is aan het aantal karakters dat verborgen is.

 

Bijvoorbeeld

Naam Serge Halewijn –> Se***e Hal***ijn
Email halewijn@triqs.nl –> hal***n@tr***s.nl
Geboortedatum 2*-**-19*4
Telefoonnummer 06-24****8
Woonplaats ZW**E
Postcode 8013 RT wordt 8** *T

referentie:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/in_10_stappen_voorbereid_op_de_avg.pdf