Ga naar de inhoud
Zoek
Sluit dit zoekvak.
OV

Toegankelijkheid OV

Sinds 2015 verzorgt Triqs de Training Toegankelijkheid Openbaar Vervoer (TOV). De training is bestemd voor medewerkers in de vervoersbranche die direct te maken hebben met service en dienstverlening. Medewerkers komen dagelijks een grote diversiteit aan reizigers tegen. Het Openbaar vervoer dient dan ook toegankelijk te zijn voor iedereen. Hoe kunnen medewerkers het reizen voor al deze reizigers zo prettig mogelijk maken? bij Triqs

Sinds 2015 verzorgt Triqs de Training Toegankelijkheid Openbaar Vervoer (TOV). De training is bestemd voor medewerkers in de vervoersbranche die direct te maken hebben met service en dienstverlening. Medewerkers komen dagelijks een grote diversiteit aan reizigers tegen. Het Openbaar vervoer dient dan ook toegankelijk te zijn voor iedereen. Hoe kunnen medewerkers het reizen voor al deze reizigers zo prettig mogelijk maken?

Specifieke trainer

Gedurende de training komen de verschillende reizigers aan bod, alsmede de verschillende hulpvragen die zij wellicht hebben. Een eenduidige manier van werken in deze verscheidenheid is er niet. Rode draad in de training is dan ook dat een goede dienstverlening zich alleen richt op de persoon met wie op dat moment contact is. De aanwezigheid van trainers met een fysieke of mentale beperking aan wie de deelnemers hun vragen en dilemma’s kunnen voorleggen zorgt voor een interactief programma. Het uitwisselen van ervaringen is een belangrijk en leerzaam onderdeel van de training.

Bewustwording

Naast bewustwording van de verschillende soorten reizigers en hulpvragen die er zijn, krijgen deelnemers ook praktische en technische aanwijzingen om service te verlenen aan mensen met een beperking. Deelnemers ervaren daarnaast aan den lijve hoe het is om een beperking te hebben. Hiermee wordt bewustwording gecreëerd. “Ik ga er nu zeker op letten dat de blindegeleidestroken vrij zijn zodat blinden en slechtzienden met zo min mogelijk obstakels te maken zullen krijgen op weg naar hun bestemming”, aldus een deelnemer die zojuist het blindenparcours heeft afgelegd. Ook het rolstoelparcours zorgt voor bewustwording bij deelnemers.

Zittend in een rolstoel heb ik mij erg afhankelijk gevoeld van mijn collega die mij de trein in begeleidde. Ik heb gemerkt hoe prettig duidelijke communicatie is zodat ik enigszins wist wat me te wachten stond.

De Training Toegankelijkheid Openbaar Vervoer geeft deelnemers handvatten die zij uiteindelijk direct kunnen toepassen bij het uitoefenen van hun werk. Zo wordt het reizen met het Openbaar vervoer voor iedereen een prettige ervaring. Voor meer informatie over deze training kunt u contact opnemen met Arthur Weynschenk.